Rommel

foto

Vandaag ben ik een gevangene van mijn eigen huis. Het broeit. Alsof er ergens iets niet klopt. Mijn gevoel zegt me in de buurt te blijven. Alert te zijn. Er komt nauwelijks iets uit mijn handen. Er broeit iets. Het is al bijna oktober en buiten is het ondraaglijk warm, er is een chamsien uitgebroken. Zo’n bloedhete woestijnwind die je tot uitgedroogde waanzin drijft.

Het irriteert me, alles…

De rest van de tekst heb ik gewist. Ik kon er niet langer tegenaan kijken.
Bagger!

 
Shabat Shalom

Tel Aviv,
Jezzebel

Foto:? 
(Ik ben al jaren bezig om plaatjes te verzamelen die me raken. No reason. Enkel omdat het me soms inspireert. Ik ben niet altijd even zorgvuldig geweest met het opslaan van de naam van de fotograaf. Vandaar dat ik het soms werkelijk niet weet.)

This entry was posted in Land van mijn Hart and tagged , . Bookmark the permalink.

48 Responses to Rommel

 1. Solvejg says:

  Avatar van Solvejg
  Er loopt een lijntje tussen jou en mij. Ik weet het zeker!

 2. K says:

  Avatar van K
  Je probeert je intuïtie te ontwikkelen? Dat is een nobel streven. Het is niet hetzelfde als je hart volgen of je instinct. Intuïtie is als voelen en weten samenvallen. Ben je trouwens bekend met de leer van de Kabbalah? Die biedt ook een weg om over het gelijk heen te stappen door je basishouding te wijzigen.

 3. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Solvejg, ik voel het ook 🙂
  @K, Voor mij voelt het alsof dat hetzelfde is. Ik ben niet op de hoogte van de Kabbalah, ik probeer het op mijn eigen gevoel, met mijn hart, te doen. Maar vertel me alsjeblieft wat je kunt delen. Alle hulp is welkom.

 4. K says:

  Avatar van K
  Dat is erg misleidend Jezzebel, om enkel op je gevoel te vertrouwen. Moeilijk om zo 1-2-3 uit te leggen wat de Kabbalahleer inhoudt. Ik zal het proberen vanuit het kleine stukje dat ik zelf ken. Kabbalah gaat ervan uit dat wij maar 1% van de werkelijkheid zien. We kunnen gerust in die 1% wereld leven of proberen ons ook open te stellen voor de resterende 99%. We onderscheiden reactief gedrag en proactief gedrag. Het reactief gedrag is zeg maar van de 1% wereld: actie en reactie. Het proactief gedrag is een houding die toestaat dat de 99%-wereld zich ermee uiteenzet alsvorens er een reactie volgt.Soms is het proactieve gedrag zelfs geen reactie omdat de situatie dat niet meer vereist. Deze houding is gericht op het bevorderen van inzicht in situaties en conflicten voor alle betrokken partijen.In ieder geval is reageren vanuit je gevoel een zuivere reactieve houding en volgens de Kabbalah dus te vermijden.
  Een verhelderend boek mbt dit thema is: de Kracht van Kabbala van Jehuda Berg;ISBN:90 259 5482-0. Liefs, K.

 5. niko says:

  Avatar van niko
  Liefde is altijd puur anders zou het geen liefde zijn. Er zit nooit iets boven onder etc.. Liefde is mens zijn, liefde is leven, zo ben je de liefde en zo ben je het ook weer kwijt. Het leven is een levensles in de liefde.

 6. Conan says:

  Avatar van Conan
  welja K, doe er ook nog Numerologie bij of astrologie

 7. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  …….het hart van de dwaas is in zijn mond
  maar de mond van de wijze is in zijn hart……

 8. Conan says:

  Avatar van Conan
  dat kan wel zijn Jeg, maar om 100% op je intuitie te vertrouwen? Daar zijn hele volksstammen voor uitgeroeit

 9. Henk says:

  Avatar van Henk
  Liefde laat zich moeilijk omschrijven.
  Je moet het voelen.

  Groeten, Henk.

 10. Eric's Art (voorheen Eric) says:

  Avatar van Eric
  "Al wat slecht is mijden, het goede doen en het eigen hart zuiveren, dat is de leer van de Boeddha"

  Mijn persoonlijk voorbeeld is de Dalai Lama, een wijs mens die praktizeert wat hij zegt. Als er iemand is wiens woorden ik je kan aanraden zijn het de zijne.

  Vergeving, vriendelijkheid, mededogen en het zuivere hart, een mooi pad om te gaan.

 11. K says:

  Avatar van K
  @Conan. Dat is wel van andere orde dan de Kabbalahleer. maar er zijn numerologische benaderingen waarvan ik zeg: opmerkelijk! Zoals: Het leven waarvoor je geboren bent van Dan Millman;ISBN:90-225-3927-x
  Zo goed Kuüsjke?

 12. Conan says:

  Avatar van Conan
  @K numerologie en astrologie is net zoiets als met een mitraileur op een zwerm kraaien schieten, je raakt altijd wel wat. Maar het voordeel van de twijfel heeft het nog wel voor mij. Kabbalah heb ik me niet in verdiept, veels te mystiek voor mijn hollandse knollenhersens.

 13. K says:

  Avatar van K
  @Conan. Voor zo’n beschrijving van numerologie is de zienswijze van Millman véél te specifiek Conan!
  Kijk gerust eens in dat boek(bieb?)en geef dan je mening.

 14. Conan says:

  Avatar van Conan
  Zal ik doen als ik er aan denk, maar ik heb genoeg van dergelijke boeken gelezen om me een mening te kunnen vormen. Ik begrijp het gewoon niet, het is me allemaal net iets te wazig en te buigzaam.

 15. fravapa says:

  Avatar van fravapa
  Ik heb je lief, herhaalt de wind
  voor al wat hij tot leven wekt.

 16. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  @Conan….de wijze gaat niet alleen op zijn/haar gevoel af….maar op op de inwendige wijsheid ..oftewel de ervaring waardoor men wijsgeworden is plus intuïtie…dus knal maar es flink af en toe met je kop tegen keiharde muren aan…daar leer je wel van….hard voor jezelf zijn helpt erg….

 17. Jerunda says:

  Avatar van Jerunda
  Kan het niet laten advocaat van de duivel te spelen: intuitie is een mooi iets, maar is niet onfeilbaar. Denk maar aan allerlei irrationele fobiën.

 18. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good morning 🙂

  Ik kon er niet van slapen en moet je eerlijk zeggen dat ik deze bijdrage (mijn eigen) flinke rommel vind 🙂
  Such is life. Je probeert wat, soms lukt het, soms ook helemaal niet.

  @K, Dank voor de toelichting. Kabbalah is niet voor mij. Oorspronkelijk bedoeld voor getrouwde mannen boven de 40. En aangezien ik Madonna (Esther?) niet ben… etc.
  Maar vertel me, vertel me zoveel als je weet.

  @Therataal, 🙂 Je liedje was prachtig. Het mooiste was het ba, babababa, ba babababa… en de wereld babbelt maar door 🙂

  @Niko, Liefde is volgens mij niet altijd puur. Zeker niet alleen maar mooi ook. Liefde heeft vele gezichten. En het is een behoorlijke klus om ze allemaal te ontdekken! 🙂

  @Fravapa, Voor mij waren dat toch de mooiste woorden van de avond. Dankjewel 🙂

  @Jeg, Het lijkt me inderdaad geen goed plan alléén maar op je gevoel af te gaan.
  Mijn hersens laten me meer dan eens in de steek 🙂 De muur van domheid kan pijnlijk hard zijn. Maar ja, ik houd nu eenmaal van de liefde en bonk dus vrolijk door.

  @Jerunda, Hello! Daar denk ik nu precies het liefst niet aan. Wat moet je er mee? Hoewel ik je plekken op het blog kan aanwijzen waar anderen daar beslist wat vaker aan zouden moeten denken 😉

  @Conan. Liefje! Wat heb jij allemaal voor de liefde gedaan vandaag? Je hebt het er maar druk mee! 🙂

  Reactie is geredigeerd

 19. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Oeps, en dan had ik per ongeluk over Henk en Eric gescrold. Neem me niet kwalijk, heren.
  @Henk, op je gevoel indeed. 🙂 Maarrr… wel eerlijk blijven, vooral naar jezelf en dat is niet altijd gemakkelijk.
  @Eric, Mooie woorden, maar wij die niet zo bijzonder verlicht zijn, vragen ons toch vaak af hoe.

  En ik heb nog eens mijn eigen tekst door gelezen… Als dit real life was, dan had ik het weggegooid. Het rammelt aan alle kanten.

 20. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  🙂

  Ik heb de rommel opgeruimd!

 21. Maureene says:

  Avatar van Maureene
  Tja..

 22. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Hi Maureene, 🙂 Ik heb er ook niets zinnigs meer op te zeggen en probeer er mee te lachen.

 23. Alice says:

  Avatar van Alice
  gekkie!
  Gelukkig had ik het gisterenavond al gelezen,
  maar toen had ik geen reactie geplaatst, koppijn.
  Ik heb gisteren ook maar wat aangerommeld :))

  de foto is schitterend! die raakt mij ook,
  heerlijk met die hand zo onder de kin. Zou ze berusten? of is ze gewoon geduldig?

  liefs!

 24. zinnen verzetten says:

  Avatar van zinnen verzetten
  er broeit iets zus, er broeit iets…

 25. K says:

  Avatar van K
  Kabbalah was vroeger inderdaad voor mannen maar inmiddels niet meer. De leukste interpretatie van kabbalah die ik gelezen heb is geschreven door de vrouw van een Kabbalist. Het boek heet: "God wears lipstick", en is op een amusante wijze informatief.

 26. Marcus says:

  Avatar van Marcus
  Geweldige, jaloersmakende foto. Minder jaloersmakend gevoel. Toch is dat soms nodig, is mijn ervaring. Veranderingen komen namelijk zelden geruisloos.

 27. Maboema says:

  Avatar van Maboema
  tropische zuigvis

 28. Phelan says:

  Avatar van Phelan
  Alleen op gevoel leven, heb ik door scha en schande geleerd, leidt soms tot grote ellende. Je mag jezelf helen en helen betekent letterlijk dat je gevoel en verstand in evenwicht dienen te zijn.
  Dat is een moeilijk proces, maar je weet wat ik bedoel als je van die alleen-rationele mensen tegenkomt (koud vaak) en alleen-gevoelsmatige mensen (plasjes noem ik ze).

  Gevoel is belangrijk maar de rede minstens zo! Het gaat om de balans. Altijd weer. In het midden van de weg lopen. TAO, Boeddha inderdaad, Ying&Yang. Geeft rust en ontspanning.
  Ik kan me wel iets bij Jezzebels gevoel voorstellen. Eens, in een bus, werd ik zo angstig, ik moest eruit en deed dat ook. Toen de bus wegreed was het over. Wat er van de bus is geworden weet ik niet, maar soms moet je radicaal je gevoel voor laten gaan.
  En op andere momenten radicaal de rede. Zo is althans mijn ervaring.
  Sterkte Jezzebel!

 29. ridder says:

  Avatar van ridder
  dat meisje
  achter tralies
  of in de lift?

 30. hansan de reiziger says:

  Avatar van hansan de reiziger
  achter de tralies staat open en vrij

  de vrijheid

  zijn de toeschouwers dan opgesloten?

 31. RED says:

  Avatar van RED
  Geklonken aan het woord.
  Elk woord het verkeerde.
  Niets wordt hoorbaar.

  (Hans Andreus)

 32. Canina says:

  Avatar van Canina
  Al heb je de woorden gewist, het fotobeeld blijft staan, onuitwisbaar in betekenis.

  Ik heb van de afgelopen maand al je foto’s en beelden bekeken (en niet veel gelezen, dat ‘red’ ik nu niet qua tijd), vind ze mooi, spreken me aan.

 33. Doortje says:

  Avatar van Doortje
  mooie foto.
  Bagger moet je opruimen, anders gaat het stinken :))
  Ben je nog sikkeneurig? Hier is het 23 graden. Heel aangenaam.
  groet D

 34. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Lieverds! 🙂
  Ik heb vandaag het gevoel alsof ik iets geleerd heb. Maar ik weet niet wat. Net alsof ik iets begrijp dat niet bestaat. Ik wil het over leegte gaan hebben.

  @Alice, ja de foto vertelt me iets waarvan ik niets begrijp, maar weet dat het bestaat. En ook weer niet. Om draaierig van te worden. Wat een gevangenis, als je het niet meer helemaal begrijpt, maar toch voelt dat het er is.

  @Weet je Zinnen, jij kan zo mooi voelen. Dat is wat ik zo mooi vind aan jou.

  @K, Oh K, alsjeblieft, doe me een plezier en vertel me iets, een klein verhaaltje, het hoeft echt niet veel te zijn, uit God wears Lipstick, het klinkt zo hilarisch bekend. "Lipstick all over the place," waren als ik me niet vergis, Anna’s woorden ergens op een blog.

  Weet je Marcus, als ik echt vrij zou zijn om te kiezen, werkelijk kiezen kon, dan zou ik opnieuw voor dit gevoel kiezen. Soms is het benauwd, soms ben ik vreselijk bang, maar er zijn momenten, heel even maar, dat er vrede is, net alsof ik een beetje meer begrijp.

  @Maboema, under your skin my dear… daar waar het werkelijk naakt is.

  @Phelan, maar dan blijft opnieuw de vraag… wanneer? Wanneer op al je gevoel, wanneer met al je lef, wanneer met al je verstand.
  Iemand vertelde me vanmiddag dat het allemaal hetzelfde is. Verstand, Gevoel, Woede, Liefde, Waarheid, Gerechtigheid. Het is een keuze. Maar het is de leegte waarop het spel gespeeld wordt.

  @Ridder, Zeg jij het maar 🙂

  @Hasan de reiziger. Pfff, nu zeg je me iets waar ik opnieuw van ga tollen. Het is allebei waar denk ik. Dat is wat ik probeer te grijpen, het zit daarachter, in de leegte.

  @Red, Het voelde inderdaad deze ochtend alsof ik mezelf aan het overschreeuwen was.
  Zij vertelde het mij, maar had het niet gelezen. Ze zei: "Weet je, we zijn zo bang om in de horror van het vacuüm te zijn dat we alles proberen om die leegte op te vullen. Toch ligt het daar. Je moet daar eens gaan kijken."

  Dankjewel Canina, ja zo is het denk ik. Er blijft altijd iets bestaan wat je naar buiten zendt.

 35. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Doortje,
  Hoe waar! Ik ben er overheen. Vandaag is gelukkig anders, voel jij het ook?

 36. K says:

  Avatar van K
  Een stukje uit het boek? Wil ik wel doen als ik het terugkrijg. Momenteel heb ik het uitgeleend aan een vriendin………..Een tijdje geduld dus, helaas.

 37. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Oi, je maakt me blij 🙂

 38. Eline says:

  Avatar van Eline
  Heb helaas je ‘bagger’ niet gelezen, ik loop wat achter momenteel, vandaar 🙁 Het zijn rare dagen momenteel, in veel opzichten. Misschien ligt het daar aan. Ik wil al dagen iets schrijven en het gaat niet. Hoe was vandaag bij jou?

 39. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Vandaag was goed. Ik begrijp iets meer van wat niet te begrijpen valt. 🙂 Oi vee!

 40. tinkeltje says:

  Avatar van tinkeltje
  Gedachten over de Liefde en de Leegte.
  Valkuil in het Land der Liefde: het zoeken naar datgene in de ander wat zou moet opvullen wat je aan te gaan hebt in jezelf.
  Leegte. Pas in de Leegte kom ik tegen wat ik niet vind, als ik er naar zoek.
  In de overgave aan de Leegte, vindt echte ontmoeting plaats: geen opvullen van- maar de sleutel tot waarachtige liefde.
  Ik broei zo graag even lekker met jullie mee…

 41. koen scherer-drijfveren says:

  Avatar van koen scherer-drijfveren
  herkenbaar wat je schrijft Jezzebel..,
  dit is wel een bijzonder plaatje , intrigerend!

 42. koen scherer-drijfveren says:

  Avatar van koen scherer-drijfveren
  ik dacht toch echt dat ik ingelogd was..nog even kijken; die ogen van dat meisje vol en groot, oneindig diepe wereld schuilt erachter..door het hek heen..

 43. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Tinkeltje, Ik ben er nog over aan het nadenken. Maar ik geloof inderdaad dat de leegte, waar we allemaal zo ongelooflijk bang voor zijn, de kracht is van je bestaan. Van alles dat je kiest. Je kunt het opvullen met liefde, of met jaloezie, of met haat, of met blijdschap. Je hebt het volgens mij werkelijk voor het kiezen waar jij ‘je boodschappenwagentje’ mee vult.
  Maar ik wil gaan proberen de leegte te bekijken.

  @Koen, dankjewel. Ik doe mijn best 🙂
  Ik probeer de plaatjes met mijn ‘gevoel’ te pakken. Ik weet soms ook niet precies waarom het voelde dat deze de juiste van vandaag is.

 44. Maureene says:

  Avatar van Maureene
  Het lied van de Ziel

  Ik ben niet het denken, het ego, de rede, en ook niet gedacht,
  Ik ben niet te horen, te zien of te ruiken, kan niet onder woorden worden gebracht:
  Ik ben niet te vinden in licht en in wind, niet in lucht of in aarde-
  Bewustzijn, vreugde, Verrukking van de Verrukte is al mijn waarde.

  Ik draag geen naam, bezit geen leven en adem geen lucht,
  Geen element vormt mij en geen lichaam is mijn toevlucht:
  Ik spreek niet, heb handen noch voeten, onder ga geen groei-
  Bewustzijn en vreugde ben ik, Verrukking in chaos en bloei.

  Ik ken haat noch hartstocht, raak niet door waan uit de koers,
  Geen spoortje trots is in mij, ik word dus nimmer jaloers:
  Ik reik niet naar geloof en geloof niet in rijkdom-
  Bewustzijn ben ik en vreugde, Verrukking tooit mij rondom.

  Goed en kwaad, pijn en plezier gaan mij niet aan,
  Noch heilige boeken, offers, gebed, ter bedevaart gaan:
  Ik ben niet het voedsel, niet eten, niet degene die eet-
  Bewustzijn en vreugde, Verrukking van de Verrukte is al wat ik weet.

  Ik vrees niet de dood, ras of afkomst kende ik nooit,
  Geen ouder noemde me kind, geen geboorteland bond me ooit:
  Ik ben leraar noch leerling, heb vriend noch familie-
  Bewustzijn ben ik en vreugde, Verrukking is al wat ik zie.

  Ik ben niet het kennen, de kennis, mijn vorm heeft geen vorm,
  Ik blijf in de zinnen, maar ze zijn noch mijn huis noch mijn norm:
  Altijd sereen in evenwicht, ben ik noch vrij noch gebonden-
  Bewustzijn ben ik en vreugde, in Verrukking word ik gevonden.

 45. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Wow!
  Maureene, ik heb alweer kippenvel. Je geeft me zoiets ongelooflijk moois.
  Heel erg veel dank.
  Ik geloof dat je gelijk hebt. Maar eigenlijk maakt dat niet uit 🙂

 46. ? says:

  Avatar van ?
  -Wat er van de bus is geworden weet ik niet-
  ;-)))

 47. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  🙂 Dat is mij ook nooit verteld…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.