Wat heb jij zoal gedaan vandaag?

foto

Ik heb om de liefde gejengeld. 

Belde haar later dan ik van plan was, de wereld kwam er tussen.
“Hoe gaat het met je,” vraagt ze lief, ze weet het nog niet.
“Zo, zo,” zeg ik en verander van onderwerp, “en jij?”
“Ook zo, zo.”
Gelukkig. We kunnen het ergens anders over hebben. 
Ze vertelt hoe ze bij het verwisselen van een watergalon het ding uit uit haar handen liet glippen, dat niet aan zag komen, haar been niet terugtrok en de tank op haar voet te pletter stuiterde. Ze heeft een gebroken teen.
“Ik haat het,” zegt ze door de mobiel. Op de achtergrond hoor ik het drukke verkeer van Ibn Gvirol Street.
“Waarom ben je in godsnaam gaan wandelen met een gebroken teen die niet gespalkt is, maar door iemand gehealed,” vraag ik.
Ze geeft geen antwoord. Er zit haar iets anders dwars. “Ik voel me als een oude vrouw. Ik haat het! Zo ben ik een oude dame. De dingen waar ik gisteren niet over nadacht kosten me vandaag al mijn kracht. Je hebt geen idee hoe moeilijk het is om maar een klein stukje te lopen.”
Ik vraag haar opnieuw waarom ze naar buiten is gegaan, kan ik iets voor haar doen? Maar dat wil ze niet. Ze vertelt dat de werkster er is en die is zo gedienstig dat ze het niet verdragen kan. Ze is haar huis uit gevlucht. 
Ik moet er om lachen. Zij ook. We kennen elkaar. We weten hoe dàt ook onze valkuil is, te lief en gedienstig, tegen het masochistische aan.
“En jij,” vraagt ze. En ik vertel het hele verhaal. Ze begrijpt me. Ze is lief, ze hoort het allemaal aan, de warrigheid van mijn hoofd.
“Maar daar bel ik niet voor,” zeg ik. “Vertel het me nog eens,” bedel ik. “Hoe zat het ook al weer met dat boek van David Grossman Zie: Liefde? Ging dat over haat? Ging dat over onverschilligheid?”
Ze is inmiddels ergens bij een lift aangekomen en schreeuwt haastig dat ze me zo terugbelt, bang dat de verbinding verbreekt voordat ze het me kan vertellen.
Niet veel later belt ze terug. Ze staat al weer op straat. Ik dacht eigenlijk dat ze naar huis ging toen ze bij de lift aankwam. Maar die confrontatie kan ze vandaag niet opbrengen.
Ze heeft het niet over mijn vraag, ze wil weten hoe het met mijn project gaat Liefde in een land van haat. Ik vertel haar mijn hele hebben en houden.
“Doe het niet,” zegt ze, “doe het nog niet. Zoek er niet naar. Het komt vanzelf. Oordeel er niet over, laat dat maar aan hun over.”
En ik weet dat ze gelijk heeft.

Daarna ben ik in de ondergaande zon een biertje gaan drinken.
“Weet je,” zeg ik tegen haar, “het leven is wel kut, maar ik houd er van. Het is van mij. En op een rare manier ben ik er gelukkig mee.”

Tel Aviv,
Jezzebel

Foto: Pascale
This entry was posted in Jezzebel's eye, kunst, literatuur, Mooie Denkende Vriendin and tagged , , , . Bookmark the permalink.

27 Responses to Wat heb jij zoal gedaan vandaag?

 1. Daan says:

  Avatar van Daan
  Hoe zeg ik dit? dat je zelfs telefoongesprekken over gebroken tenen spannend kunt beschrijven? Zoiets? Life sucks but is mine… mooi ;-)))

 2. Daan says:

  Avatar van Daan
  snie mooi, dat ik weer uitgelogd was! Nu dan, nog een reactie: MOOI!

 3. Eline says:

  Avatar van Eline
  Ohhh zo’n mooi boek, zie: liefde! Lees het nog een keer, het is de moeite waard. Wat kan die man schrijven.

  Ja zo is het, heel vaak denk je "alles is…." en dan gebeurt er iets, misschien iets heel kleins, of misschien gebeurt er wel niets maar kijk je anders, waardoor het leven opeens weer zo waardevol en bijzonder is. Om die momenten draait het. "Life is what happens to you while you’re busy making other plans".
  Reactie is geredigeerd

 4. Doortje says:

  Avatar van Doortje
  ‘Oordeel er niet over, laat dat maar aan hun over.’ Wie zijn hun? Of vraag ik nu teveel?

  Mooi opgeschreven. Ik kan je weer een beetje volgen.
  Reactie is geredigeerd

 5. Alice says:

  Avatar van Alice
  lief en gedienstig, bijna masochistisch, maar dat niet verdragen van een ander :))

 6. Maboema says:

  Avatar van Maboema
  Wat begrijpt iedereen jou toch zo goed.

 7. Jos Goedmakers says:

  Avatar van Jos Goedmakers
  O Jezzebel, sorry, maar ik begrijp je ook al goed…;-)

 8. rotsbloempje says:

  Avatar van rotsbloempje
  Pakte me weer!

 9. Cor says:

  Avatar van Cor
  ik vind de manier waarop je met de dialogen in je verhaaltje speelt, ze afwisselt en verstop erg goed ( in die korte zinnetjes geef je ook aan wat ze zegt en vertelt, bedoel ik)

 10. man met sombrero says:

  Avatar van man met sombrero
  Zat net nog bij Frans over je te roddelen, dat je wat te veel op effectbejag mikt, dat die liefde kan gaan vervelen, dat je dit en dat je dat…Maar waarom ben ik nou toch weer zo verkocht aan je? Nou ja, o.a. om wat Cor net zei. Dag Jezzebel! En Maboema!

 11. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Daan, Thanks, ik doe mijn best 🙂
  @Eline, ik weet niet zeker of ik het met je eens ben. Juist op dagen van pijn en verdriet, is de lust om te leven het grootst. Voor mij in elk geval, dat zijn de momenten dat ik me vast klamp, met alles dat ik heb.
  @Doortje, weet je nog wat ik gisteren zei over het tegenovergestelde van liefde? Dit is het begin, er komt meer.
  @Alice, such is life, dat is waar haat vandaan komt, zelfherkenning.
  @Maboema, gek genoeg geloof ik het zelf niet 🙂
  @Jos, 🙂 vertel eens?
  @Rotsbloempje, fijn idee 🙂
  @Cor, dankjewel mooie man.
  @Man met sombrero, ah, je was je gelijk aan het halen… Een oordeel vellen. Dat is precies mijn punt. Het tegenovergestelde van liefde is niet haat (en lazer op met onverschilligheid, maar dat leg ik een andere keer wel uit) het is gerechtigheid.

  Reactie is geredigeerd

 12. Alice says:

  Avatar van Alice
  Goedemorgen Jezzebel,
  ha ja, zoiets. 🙂
  Ik kan mij daar over wel een paar gesprekjes voorstellen ja 🙂
  Ik weet alleen niet helemaal zeker of het zelfherkenning is, soms roept iemand iets in je op dat beslist heel duister en donker kan zijn, maar waar dat dan allemaal vandaan komt…..daar ben ik nog niet helemaal over uit.

 13. Marcus says:

  Avatar van Marcus
  Dat moet je zeker eens uitleggen. Dat het tegenovergestelde van liefde gerechtigheid is. Die begrijp ik niet. Overigens hangt dat misschien wel erg af wat je als liefde definieerd. Om mij heen zie ik vaak dat liefde gelijk wordt gesteld aan afhankelijkheid.

  Verder natuurlijk weer een mooi verhaal.

 14. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good morning Alice 🙂
  Ik kan je niet precies vertellen hoe het werkt. Maar ik weet dat het waar is. Ik voel het.
  Ik heb gisteren iemand voor laf uitgemaakt. Woedend haatte ik die lafheid. Maar toen ik weer tot bedaren kwam, toen wist ik dat het niet de lafheid van die ander was die mij zo ziedend maakte. Het was die van mij die ik in die ander herkende.
  @Marcus :-), Ik ben het aan het proberen. Ik beloof niets. Want op het moment dat ik het je volledig uit de doeken doe, is ook de liefde voorbij. Maar ik weet waar het zit. Heel precies.

  Reactie is geredigeerd

 15. RED says:

  Avatar van RED
  Als met water zelf, met de gedachte
  spelen dat je ooit en eindelijk
  zult weten wat het is.

  Het is regen geweest, een rivier, een zee,
  hier was het, hier heb ik het gezien

  en zie ik water en weet niet wat het is.

  (Kopland)

 16. ridder says:

  Avatar van ridder
  met een biertje op het strand van de ondergaande zon genieten…
  -wat kan het leven toch eenvoudig zijn

 17. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @ Red 🙂
  Oehhh, thanks again, pas op de plaats. Ik ben arrogant, ik heb de wijsheid niet in pacht. Gelukkig, ik houd zo van de liefde 🙂
  @ridder,
  Lekker he?

 18. RED says:

  Avatar van RED
  Wie niet?

 19. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Ik kan je wel een handjevol opnoemen dat er bang voor is.

 20. RED says:

  Avatar van RED
  Voor zichzelf dus.

 21. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  🙂
  I rest my case.
  Trouwens Red, ik was er gisteren niet aan toe gekomen, de waanzin van de dag kwam er tussen, maar ik was erg blij met de uitleg die je op jouw blog gaf.

 22. RED says:

  Avatar van RED
  Dank je. Doe ook maar wat er in me opkomt. Sjalom!

 23. man met sombrero says:

  Avatar van man met sombrero
  Ik was geen ‘gelijk aan het halen.’ Ik heb geen ‘gelijk’, ik vertelde alleen wat ik vind, waar ik over twijfel, juist OMDAT ik zo van je schrijven hou. Je mag toch ook twijfels over of kritiek op mijn dingen hebben. JUIST van jou, omdat ik je heel, heel hoog heb! Sjalom!

 24. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Man met Sombrero,
  Ik bedoelde niet te zeggen dat je geen kritiek mag hebben.
  Ik geloof dat de waarheid alleen uit twijfel geboren kan worden. Dat is juist wat ik zeg.
  Het is het gelijk dat ons de das om doet.
  Wees eens eerlijk, jij vond dat ik niet zo met mijn emoties te koop moest lopen. Of iets in die trend.
  Dat is geen twijfel, dat is een beoordeling. Het is daar waar de liefde sterft.
  Weet je nog dat ik dit blog begon, midden in een oorlog? Ik begon omdat ik met honderden emails tegelijk met gelijk werd bekogeld. Ik kon het niet meer verdragen. Die speech van die professor ergens in Libanon en daar de stem van Shalom Achshav, en van die en die. Honderden per dag! En ik kreeg er zo godvergeten genoeg van. Het enige dat ik wilde was iets liefs.
  Zo is het begonnen. Ik wilde met je over de liefde praten.
  Maar de liefde, net als de haat, heeft vele gezichten. Dat maakt ze één.
  Ik kom er nog op terug. Ik ben me aan het storten op hoe het zit tussen liefde en gelijk.
  Liefde en beoordelen, veroordelen.
  Liefde en gerechtigheid.

 25. Therataal says:

  Avatar van Therataal
  Ook een prachtige foto, kan ik nog toevoegen.

 26. Woudje says:

  Avatar van Woudje
  Weer net "De wereld van Sophie": onbegrijpelijk voor deze simpele ziel, maar ik laat de woorden gewoon komen, want je maakt prachtige zinnen.
  Reactie is geredigeerd

 27. doranne says:

  Avatar van doranne
  de vele gezichten van liefde, en al die gezichten van haat, soms samensmeltend, daar kan niet genoeg over geschreven worden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.