Zonder jou kan ik het niet

foto

De stemming van mijn stad grijpt me soms naar de keel. De Hoge Feestdagen, ze loeren om het hoekje, die helse dagen van inkeer, van het spijt me, van wie ben ik en waar zal ik zijn. Dagen van verdriet. Van iedereen die er niet bij is en de ondragelijke zwaarte te weten dat we ook volgend jaar weer iemand zullen missen.
De dagen van eenzaamheid. De dagen dat zij die er niet zijn, zo schrijnend hard aanwezig blijken.

De tranen hangen los vandaag. Een kleine crisis op de bank deze ochtend slaat me volledig uit het veld. Huilend zit ik tegenover de vrouw die woedend op mijn tranen is. Ze is bang dat zij de schuld is van mijn verdriet. Maar ik kan het haar niet verwijten.
Huilend hang ik aan de telefoon bij een grote vriendin die mijn pijn maar nauwelijks dragen kan. Ze hoort de paniek in mijn stem en in haar hoofd is ze al bezig met oplossingen. Ze biedt me haar hart en ik heb de kracht niet om het beleefd te weigeren. Ik heb geen keus. Ik neem haar hulp met beide handen aan.
En dan is hij er, man van mij, man van een ander. Nauwelijks kan hij zijn eigen hoofd boven water houden, maar ook hij geeft me de steun die ik zoek. Steun waarvan ik het me alweer niet kan veroorloven die niet te vinden.

Tel Aviv,
Jezzebel

Foto: Pascale, rots bij daglicht

This entry was posted in Jezzebel's eye, Land van mijn Hart and tagged , , . Bookmark the permalink.

42 Responses to Zonder jou kan ik het niet

 1. zinnen verzetten says:

  Avatar van zinnen verzetten
  Amen!

 2. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  🙂

 3. Prometheus says:

  Avatar van Prometheus
  Kus, Jezz. Dikke kus!

 4. Cor says:

  Avatar van Cor
  je begint weer zo mooi en zet de stemming zo treffend neer in die 1e alinea( the inbearable lightness of being…toch!)

 5. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Kus Prometheus, eentje die zich vastbijt en voor altijd blijft plakken.

 6. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Ik wou dat ik zo mooi kon zijn Cor, ik doe mijn best 🙂

 7. man met sombrero says:

  Avatar van man met sombrero
  Hai Jezzebel. Bij de blog van Alib zei ik juist iets kritisch over je, waarbij ik nu meteen weer denk, in Daan’s termen: fuck de politiek! Leve Jezzebel! Overdag is ‘jouw plekje’ opeens zo…wachtend op twilight…echt, het is een deja-vu plekje. Veel liefs,

 8. Ronnie says:

  Avatar van Ronnie
  Aha, er had dus iemand gereageerd op jouw operoep op een datingsite 🙂 Ik wist trouwens helemaal niet dat het lidwoord voor ponem ‘het’ is. Dank voor de les.

 9. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Meid, wat schrijf je prachtig, beeldend, met zo veel lagen…
  Shana Tova……

 10. Solvejg says:

  Avatar van Solvejg
  Wat is het toch mooi te weten dat lef en hart hetzelfde zijn!! Leef, lef, lief, mmm. Zet door!

 11. olami says:

  Avatar van olami
  shana tova shana tova shanat shalom ve ahava shana metoekah dwash ve tapoeach shanah meloechah kmo ha yam ve ha roeach ani ma’achelet lach hakol tov ve sjeh iehieh lach harbeeh mah lichtov
  neshikot 🙂

 12. Doortje says:

  Avatar van Doortje
  Volgens mijn staan we er allemaal alleen voor, ook als we met iemand samen zijn. Dat realiseer ik me steeds meer. Je hebt het tot nu toe ook alleen gedaan, dus je kan het wel. Denk ik? Begrijp je wat ik bedoel? Slaap lekker.

 13. Voordaan says:

  Avatar van Voordaan
  Leven is meervoud van lef…

 14. Berbara says:

  Avatar van Berbara
  Liefde is nooit een leugen, maar altijd kracht!
  Volharden… en je hart volgen daar is lef voor nodig. Liefs!

 15. Jos Goedmakers says:

  Avatar van Jos Goedmakers
  YEZZZZZZZZZZZZZZebel, LEEF!!! Tel Avive la vie!

 16. Vod says:

  Avatar van Vod
  Wat een verdriet, het spat van het scherm. Ik wens je veel steun.

 17. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Gaat ie:
  @MMS het is me vaker opgevallen, alsof je soms schrikt van je eigen woorden.
  @Ronnie, misschien heb ik het wel mis, maar het is mooi onzijdig, kunnen we daar vast geen ruzie over krijgen.
  @Gingy en Olami , Shana tova, mooie vriendinnen. Dat al je gevleugelde wensen vaste voet aan de grond krijgen. In gezondheid!
  @Solvejg, Voordaan en Berbara, liefde met heel je lev, (lev = ivriet voor hart)
  @Doortje, ik begrijp jou goed! Blijf gezond Lieverd.
  @Jos, met al mijn lef!
  @Vod, geen zorgen, mijn tranen zijn morgen weer opgedroogd als ik weer om de puinhoop kan lachen.

 18. Jerunda says:

  Avatar van Jerunda
  Droog je tranen, je gaat een geweldig jaar tegemoet. Ik wens je het allerbeste.

 19. Jaap van Nieveld Goudriaen says:

  Avatar van Jaap van Nieveld Goudriaen
  "En dan is hij er, man van mij, man van een ander." Verander het "hij" in "zij" en het "man" in "vrouw", en het verhaal is van voor naar achter op mijn situatie van toepassing, vooral ook door het slot "Met jouw lef red ik het wel.". Zo mooi zoals je dit beschrijft. Dank je wel! Gelukkig nieuwjaar!

 20. alib says:

  Avatar van alib
  Dat ‘samen met jou kom ik er wel’ stoort me. Is het nooit in je opgekomen dat je eerst met jezelf moet ‘aankomen’ voordat je met iemand anders ‘ergens’ kunt ‘aankomen’? Waar dan ook, met welke ander dan ook. Je maakt je zo verschrikkelijk afhankelijk.

  Juffrouw, ik zou al heel gauw zeggen: "bekijk het maar. Zoek eerst maar eens uit wat je wilt. Niet wilt. Maak eerst maar eens duidelijk waarom je met ‘mi’j wat wilt.’

  Als mannen ergens allergisch voor zijn is het wel afhankelijkheid.

  Gaat het om een getrouwde man: in no time losweken, anders dumpen.

  Scrupules? Jij?

 21. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @Jerunda, voor jou ook een zoet jaar.
  @Jaap van Nieveld Goudriaen, samen redden we het wel 🙂
  @alib, punch line was – mijn excuses dat je je er aan stoort, maar ook mijn gedachten zijn vrij – dat ik het helemaal alleen niet red. No matter hoe stoer, zelfstandig en groot individualist je bent. Ik doe het al een tijdje ik weet waar ik het over heb.

  Reactie is geredigeerd

 22. zinnen verzetten says:

  Avatar van zinnen verzetten
  Alib; Jezzebel is een sterk mens op de eerste plaats en een sterke vrouw op de tweede plaats. Mensen hebben mensen soms even nodig, dat maakt hen mens. Tussen nodig hebben en gebruiken of afhankelijk zijn liggen werelden van verschil. Dat verschil ken jij toch ook?
  Of tenminste, dat hoop ik wel voor je.

  Jezz; goeiemorgen lieve, sterke vrouw!

 23. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Good Morning 🙂 Mooie prachtige vrouw, wat ben ik blij dat jij er bent.

 24. Solvejg says:

  Avatar van Solvejg
  Lieve Jezz, I know!!

 25. Jerunda says:

  Avatar van Jerunda
  Kom, neem wat van mijn lef, wees welkom.

 26. Daan Westerink says:

  Avatar van Daan Westerink
  Hoge bomen enzovoorts. Jezz en Zinnen: jullie takken zijn wonderschoon! Laat die weerbarstige winden maar waaien. Dat krijg je als je veel gelezen wordt!

 27. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Dat is trouwens het mooie, ik zie het hier ook. Het hoeft gelukkige niet helemaal alleen. "En daar ben je in al je pracht."
  Dank mooie, prachtige, waanzinnig warme, echte mannen en vrouwen die mij telkens een hart onder de riem steken.
  Echt, thanks! Zonder jou kan ik het niet.

 28. Woudje says:

  Avatar van Woudje
  Enkele jaren geleden kwam ik er keihard achter dat ik het niet meer alleen kon en dat ik het ook niet meer alleen hoefde op te lossen.
  En het is een leerproces, maar ik ben iedere keer weer dankbaar dat ik troost kan en mag ontvangen van dierbaren/ vriendinnen om mij heen.

 29. Isis Nedloni says:

  Avatar van Isis Nedloni
  Sommige mannen profiteren ook van de valkuil die afhankelijkheid heet.
  Zorg goed voor jezelf, Jez; )
  En wat zeggen jullie toch tegen elkaar in het Jiddisch? Hier in de reactieruimtes bedoel ik…….

 30. Conan says:

  Avatar van Conan
  Man van een ander?
  Lellebel

 31. Isis Nedloni says:

  Avatar van Isis Nedloni
  Ach daar is Conan weer met zn denigrerende opmerkingen.Niks van aan trekken Jez.Hij is wat gefrustreerd.Verliefd zijn overkomt je.Dat is niet goed te sturen.Het is voor jezelf een moeilijke positie/situatie als de ander getrouwd is. Zucht…..Vergelijkbaar als de foto….je kijkt er naar op een afstand…door de bamboe…en is het niet vast te pakken….ongrijpbaar en soms gekmakend (I v been there)
  Reactie is geredigeerd

 32. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  @ Woudje, het is inderdaad een leerproces. Eerst denk je; ik heb niemand nodig. Lazer maar op, je doet me pijn. Maar dan is er een moment dat je weet dat je het zonder een ander niet kunt. Ik ben er dankbaar voor.
  @ Isis, weet je, ik ben ook blij dat jij er bent. Want ze kunnen zeggen wat ze willen, zij die altijd alles beter weten en overal hun laffe gelijk uit wensen te halen, je hebt lef nodig om te zijn die je bent.

  @Conan, Het was een referentie naar een verhaal van een paar dagen geleden: http://www.volkskrantblog.nl/bericht/73885

  En ook dit heb ik al eerder geciteerd:

  Jezebel!
  Queen, beauty, traitor.

  Jezebel!
  Brazen, voluptuous, wanton, lascivious. Could any man resist her wild beauty, her lush body?

  Lust, she employed to feed her insatiable greed, her burning ambition. She was loyal to no man, would betray any land, believed in no God.

  "And the dogs will eat Jezebel," cried the Lord, through the Prophet Elijah.

  Niet mijn woorden, maar mooi genoeg om me met haar te meten.
  Reactie is geredigeerd

 33. Conan says:

  Avatar van Conan
  Lust, she employed to feed her insatiable greed, her burning ambition. She was loyal to no man, would betray any land, believed in no God. nou dat is toch een lellebel 😉

 34. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Ja, daar wilde ik het net met je over hebben 🙂
  Reactie is geredigeerd

 35. Conan says:

  Avatar van Conan
  vertel

 36. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Mag ik het tegoed houden? Het is bijna mijn Nieuwe Jaar en ik wil de wereld even laten rusten.

 37. Conan says:

  Avatar van Conan
  Geniet van je witte rijst, druiven en kippetje, kippetje.

 38. Isis Nedloni says:

  Avatar van Isis Nedloni
  Respectloos Conan
  Je bent respectloos : ((

 39. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Ben ik nog even, snel…
  No worries Isis, ik vind Conan wel oké.
  Dag lief varken van me 🙂 Dankjewel.

 40. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Oi vee, in mijn haast vergat ik mijn gezicht op te doen.

 41. Conan says:

  Avatar van Conan
  Ik vind jou ook erg lief, Lellebel van me 😉

 42. Eline says:

  Avatar van Eline
  @ Jezzebel – shana tova oemetoeka, sjejiehiejeh lach kol toev.
  Steeds meer kom ik erachter dat je het niet alleen kunt in het leven. Daar zijn we ook niet op gemaakt. We zijn sociale wezens. In kwetsbaar zijn en kwetsbaar durven zijn schuilt kracht. Dat is iets anders dan alles aan een ander overlaten.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.