Het is druk in mijn stad

foto
What do I know of man’s destiny? I could tell you more about radishes.

Avigdor Arikha, zelfportret 

Samuel Beckett 

Ik kies voor de supermarkt

Het is druk in mijn stad en de betrokkenheid groot. En ik weet weer eens niet goed waar ik bij hoor. Tienduizenden zijn naar het Rabin Plein in Tel Aviv gekomen om er voor te zorgen dat geen soldaat ‘achterblijft’. Ze smeken om de terugkeer van de drie gekidnapte militairen, Ehud Goldwasser en Eldad Regev, op 12 juli door Hezbollah de vrije wil de nek om gedaan en Gilad Shalid die door Palestijnen op 25 juni van zijn keuzes werd beroofd. Opperrabbijn Meir Lau opende de demonstratie met de prachtige woorden: “Uw kinderen zullen opnieuw aan hun eigen grens staan.”
Maar het lijkt me niets voor mij. Ik heb het niet zo op de massa en het schreeuwende collectieve gelijk.
De laatste keer dat ik daar was heette het plein nog anders en was het de vooravond van een andere toekomst toen de nieuwe naamsdrager voor altijd het zwijgen werd opgelegd nadat hij wat stuntelig het Lied van de Vrede had gezongen. Daarna verloor Yitschak Rabin het leven door drie kogels van een Joodse extremist. Sindsdien ga ik niet meer naar demonstraties.
En om de hoek bij de Britse ambassade is er op dit moment een gijzeling aan de gang. Dat wil zeggen een man houdt zichzelf gevangen op het parkeerterrein. Hij heeft een revolver en dreigt zich dood te schieten als hij geen politiek asiel krijgt. Op de televisie ving ik iets op dat hij voorlopig alleen een flesje bier heeft gekregen. Hij is een 28-jarige Palestijn uit Ramallah en zijn leven staat op het spel. Hij is waarschijnlijk informant geweest voor de binnenlandse veiligheidsdienst, nu zit hij in geldproblemen op het stoepje van de Britse parkeerplaats en dreigen de militanten thuis hem te liquideren. Er werd hem aangeraden zichzelf op te blazen. Maar hij wilde niet, toen heeft hij zichzelf gegijzeld.
Met hem zou ik een biertje willen drinken. Gewoon een beetje kletsen. Laten we het maar eens hebben over het leven in het algemeen en dat van ons in het bijzonder.

Maar ik kies voor de supermarkt en slenter langs de schappen met groente en fruit. Ik vergeet alles als ik zie dat er frambozen zijn. Een luxe die we hier nauwelijks kennen en och, ik houd zo van frambozen. Ik besluit mezelf te verwennen en neem een doosje mee. In de ondergaande zon wandel ik in ignorant bliss naar huis.
Totdat ik langs de galerie in mijn straat loop en een zelfportret van Avigdor Arikha in de etalage zie staan. Het raakt me als een mokerslag, mijn God wat een pracht portret. De oude man in zijn hemd, zijn mond in uiterste concentratie open gezakt en zijn intense blik maken me blij. De kwetsbaarheid waarmee deze man zichzelf durft neer te zetten raakt me diep. Oi, hij heeft lef! Hij durft zich te laten zien in al zijn nietige eerlijkheid. Hij geeft me in elk geval de moed om met de volle boodschappentassen de galerie binnen te stappen. Hier kom ik normaal niet, te trendy, te hip, slechts voor de happy few van mijn stad, niet voor mij, maar nu wel. Ik begin zelfs een onsamenhangend gesprek met de vrouw achter het eikenhouten bureau, midden in de galerie. Ik stamel iets over de man in de etalage die mij geraakt heeft. Zij sleept er de literatuur bij. Ze nodigt me uit te gaan zitten en ik blader op mijn gemak door de boeken van Avigdor Arikha die een zeer beroemd Israëlisch kunstenaar blijkt te zijn en ooit de beste vriend van Samuel Beckett. Hij raakt me op een plek in mijn ziel waar ik weerloos ben. Zij begint te lachen en zegt: “Ik weet wat je bedoelt. Het is net alsof je naar je shrink gaat, je wordt met jezelf geconfronteerd.”

Tel Aviv,
Jezzebel

This entry was posted in Land van mijn Hart, Liefde in een land van haat and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to Het is druk in mijn stad

 1. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  J. Shalom !! Erev tov.
  Jij bent een van de weinigen wiens stukken ik van begin tot einde helemaal lees. Bye.

 2. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Ha, je bent aanbevolen door de redactie!!
  Kol ha kavod!
  Ben nu ingelogd.

 3. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Todah rabah Gingy 🙂
  Wow, het valt nog niet mee om foto, koppen en onderschriften op de juiste plek te krijgen. De laatste honderd bezoekers van de site was ik zelf. Oi, wat een leed!

 4. Gingy says:

  Avatar van Gingy
  Maar het is je toch wel gelukt en nog wel zo’n groot formaat foto. Hoe je dat voor elkaar hebt gekregen, is me een raadsel.
  Ik heb net gegoogled naar Avigdor en zijn werk bekeken. Hij is nu 77 en een heel veelzijdig schilder.

 5. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Hij is echt prachtig, al zijn portretten laten een eerlijkheid zien die me raakt. 🙂

 6. jeg synes says:

  Avatar van jeg synes
  Mooi portret……veelzeggend, confronterend ook….
  daar hou ik van (zijnde zelf portrettiste…heb je ze van mij gezien op m’n blog??)
  En waarom zou jij niet zo’n galerie binnen gaan?
  Vaker doen zou ik zeggen….en genieten….

 7. jan krosenbrink says:

  Avatar van jan krosenbrink
  ik wil je toch graag een particuliere aanbeveling voor de voorpagina geven, en mijn felicitaties voor de uitverkiezing van jou door de redactie.

 8. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Dank, dank, dank 🙂 Lief allemaal jullie woorden, ze doen me zo goed.

 9. lidy says:

  Avatar van lidy
  ik ben het met de redactie eens!

 10. zinnenverzetten says:

  Avatar van zinnenverzetten
  mooi!

 11. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Jongens… ik word er verlegen van. Erg bedankt, allemaal! 🙂

 12. Alice says:

  Avatar van Alice
  Ik ben ook heel blij dat jij bent uitgekozen als
  nieuwste aanwinst van de ‘redactie beveelt aan’

  verder zal ik je niet in verlegenheid brengen,
  mazzel tov!

 13. Prometheus says:

  Avatar van Prometheus
  Ik vind dat de redactie de laatste tijd wel vaker het niveau behoorlijk naar beneden bijstelt.

  Iemand een frikadel?

 14. Prometheus says:

  Avatar van Prometheus
  Ik zal toch verdorie ingelogd reageren!

 15. Jezzebel says:

  Avatar van Jezzebel
  Lieverd?

  Ik heb voor jou net een bordje op gehangen. Qua info.

 16. Anno Zijlstra says:

  Avatar van Anno Zijlstra
  mooi gezegd !

 17. Eline says:

  Avatar van Eline
  Mooi dat de redactie je aanbeveelt – en volkomen terecht. You have a way with words.
  Sjavoea tov!

 18. Nicolaas says:

  Avatar van Nicolaas
  Als een mokerslag. Maar wel framboosjes -kwetsbaarder kan een vrucht niet zijn in augustus- in je tas 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.